Wat is een bedwants ?

Een bedwants is een klein insect dat de nare eigenschap heeft, mensen te steken. Dit doen zij omdat zij voor hun ontwikkeling en hun voortplanting een bloedmaaltijd nodig hebben. En deze maaltijd halen ze bij de mens, dus bij ons. Een volwassen bedwants is ca. 5-8 mm groot en heeft een roodbruine kleur. Ze zijn nagenoeg vleugelloos en kunnen dus niet vliegen. Om aan een bloedmaaltijd te komen, kunnen ze behoorlijke afstanden afleggen. Ieder mens reageert anders op een beet. Sommige merken niets, anderen krijgen bultjes welke erg kunnen jeuken. Sommige mensen vertonen allergische reacties.

Kun je een bedwants zien ?

Bedwantsen zijn lichtschuw en hebben een erg plat lichaam. Deze factoren zorgen ervoor dat zij zich erg goed kunnen schuilhouden. Goed speurwerk is nodig om ze te vinden. Pas wanneer de populatie zich tot grote aantallen heeft ontwikkeld, worden ze meestal pas met het blote oog gesignaleerd. Er zijn wel andere symptomen die wijzen op aanwezigheid van bedwantsen. Hieronder vindt u hiervan een overzicht.

bedwants achter plint
bedwants achter verwijderde plint

De ontwikkeling van een bedwants

ontwikkeling bedwants
Ontwikkelingscyclus van een bedwants

Hiernaast ziet u de ontwikkelingscyclus van de bedwants. Het wijfje van de bedwants legt eitjes, 5 tot 10 stuks per dag. Het totaal aantal eitjes kan tijdens haar leven wel oplopen tot 200-500 stuks. Bij kamertemperatuur komen de eitjes in ca. 2 weken uit. Na ongeveer anderhalve maand zijn de jonge bedwantsen (nimfen) volwassen. Nimfen nuttigen meestal iedere dag een bloedmaaltijd, een volwassen bedwants doet dit ongeveer 1 maal per week. Eénmaal volwassen kunnen ze, bij ontbreken van een voedselbron, wel meer dan een jaar zonder voedsel overleven. Maar, op het moment dat er zich voedsel (mens) aandient, zullen ze echter direct toeslaan.

Bedwantsen in huis !

Bedwantsen in hotel !

Het voorkomen dat je bedwantsen krijgt is erg moeilijk. Je kunt extra alert zijn wanneer je reist en een hotel of vakantiewoning bezoekt. Bij het vermoeden van bedwantsen is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Probleem is echter dat je ze nauwelijks ziet en dat je niet in eerste instantie aan bedwantsen denkt. De honden van Bedwantsinbeeld kunnen u helpen.

 

lees verder

Bedrijven zoals hotels, hostels, B&B, vakantieparken, cruiseschepen of vliegtuigen lopen een toenemend risico om met bedwantsen te worden geconfronteerd, veroorzaakt door de wisseling van gasten. Zij hebben immers te maken met veel meer wisseling van mensen. Door het uitvoeren van preventieve controles van de kamers of woningen kunnen bedwantsen in een vroegtijdig stadium worden vastgesteld waardoor grote uitbraken kunnen worden voorkomen.

lees verder

 

Methoden van bestrijding

Er zijn verschillende methoden om bedwantsen te bestrijden. Lees meer hierover op de volgende pagina.

Bedwantsen en gezondheid

Zo ver nu bekend, vormen bedwantsen geen risico of gevaar voor de volksgezondheid. Bedwantsen zijn wel hinderlijk doordat zij ons steken en doordat niemand te midden van bedwantsen wil leven. Er zijn mensen die een allergische reactie vertonen op de beten in de vorm van bultjes en uitslag.

Toch heeft de Universiteit van New Mexico begin 2018 een artikel gepubliceerd waarin zij resultaten bekend maken van een onderzoek met betrekking tot de mogelijkheid van het overbrengen van ziektes door bedwantsen. Lees meer hierover op de volgende pagina of bekijk de link naar het artikel in Entomology Today.