Bedwantsen bestrijden met etherische oliën

Bedwantsen vormen een toenemend probleem wereldwijd. Nadat ze decennia lang o.a. door het gebruik van persistente middelen zoals DDT in de vorige eeuw, nagenoeg uit onze westerse samenleving waren verdwenen, zijn ze nu weer bezig aan een opmars. Doordat mensen steeds meer reizen, verspreiden zij zich gemakkelijk door mee te reizen in onze bagage.

Voor de bestrijding van bedwantsen wordt veel gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze kennen echter een 2-tal problemen:

  1. bedwantsen vertonen resistentie tegen deze middelen
  2. groeiende vraag van consumenten naar “groene” alternatieven

ad 1. resistentie betekent dat bedwantsen minder gevoelig zijn voor de middelen die worden gebruikt bij de bestrijding ervan. In sommige gevallen gaan de insecten er helemaal niet meer van dood.

ad 2. Omdat bedwantsen o.a. in of in de omgeving van bedden leven, en bestrijding op deze plaatsen moet plaatsvinden, hebben mensen in toenemende mate een aversie tegen de inzet van deze middelen en gaan zij op zoek naar middelen die geen risico vormen voor de gezondheid van de mens.

ziekte door bed bug
bron foto: Wikipedia

De universiteit van Perdue (Indianna VS) heeft daarom onderzoek gedaan naar het effect van de toepassing van plantaardige etherische oliën voor de bestrijding van bedwantsen. Het onderzoek is uitgevoerd door entomoloog Ameya Gondhalekar en zijn doctoraalstudent Sudip Gaire.

Tijdens het onderzoek werden 15 etherische oliën afkomstig uit aromatische planten (o.a. Carvacrol, thymol, citronellinezuur, eugenol) onderzocht op de toxiciteit voor bedwantsen, dus of en wanneer bedwantsen ervan dood gingen. Het resultaat was dat bedwantsen in sommige gevallen wel werden gedood, maar dat soms wel 70.000 keer meer van oliën moest worden toegepast dan dat nodig is bij de toepassing van synthetische insecticiden.

Het onderzoek heeft ertoe geleid dat nu de toxiciteitsnivo’s bekend zijn. Daarnaast hebben oliën zoals thymol, carvacrol en eugenol laten zien dat zij het zenuwstelsel van de bedwants onderdrukken terwijl Linalool het zenuwstelsel juist prikkelt en stimuleert. Het onderzoek heeft uitgewezen dat er nog veel onderzoek nodig is naar het bereiken van een betere effectiviteit.

Het zoeken naar alternatieven gaat door. Tot die tijd is preventie erg belangrijk, hoe moeilijk dit ook is. Omdat preventie niet altijd mogelijk is, denk aan hotels, hostels, vakantieparken, cruiseschepen enz., is het advies om bedwantsen in een zo vroegtijdig mogelijk stadium te signaleren. Een bedwants-detectiehond is hiervoor een uitermate geschikt hulpmiddel.

Bron: https://phys.org/news/2019-03-essential-oil-compounds-toxic-bed.html